Schwarzenegger: Polanski behandelen als zedendelinquent

Regisseur Roman Polanski moet door de Amerikaanse justitie als een zedendelinquent behandeld worden, net als iedereen die seks heeft met minderjarigen. Dat zei de gouverneur van de Amerikaanse staat Californië en ex-acteur Arnold Schwarzenegger gisteren tegen nieuwsstation CNN.

"Ik zou in deze situatie niet anders handelen dan bij andere personen", aldus Schwarzenegger, die als gouverneur van Californië de macht heeft om Polanski gratie te verlenen, mocht de regisseur daarom vragen.

De 76-jarige Polanski, maker van veelbekroonde films als The Pianist, Chinatown en Rosemary's Baby, werd afgelopen weekend in Zwitserland gearresteerd voor seksueel contact met een minderjarige dat hij meer dan dertig jaar geleden in Amerika heeft gehad. De regisseur vluchtte tijdens de afwikkeling van de zaak uit de Verenigde Staten weg.

Een aantal gerenommeerde mensen uit de filmwereld heeft zich de afgelopen dagen bij een Frans initiatief aangesloten om Roman Polanski vrij te krijgen. Onder hen bevinden zich Harvey Weinstein, de producent van Oscarwinnaars als The Lord of the Rings en Shakespeare in Love, en Thierry Frémaux, de directeur van het Filmfestival van Cannes.

Schwarzenegger: Polanski behandelen als zedendelinquent  (foto: ANP)