China viert zestig jaar Volksrepubliek

China viert vandaag dat het zestig jaar geleden is dat Mao Zedong de Volksrepubliek uitriep. Een militaire parade en een enorm vuurwerk moeten het jubileum opluisteren.

Inwoners van Peking kunnen de feestelijkheden onmogelijk missen. Het gebied rond het Plein van de Hemelse Vrede, waar premier Hu Jintao een toespraak zal geven, is afgesloten. Er zijn duizenden agenten en militairen op de been, ondersteund door een leger vrijwilligers. De hoofdstad is verder compleet 'opgeschoond': honden en katten zijn gevangen, ongedierte is uitgeroeid, duiven van duivenmelkers hebben een vliegverbod.

Verder worden extra verkeerscontroles uitgevoerd, inspecteert de post alle pakketjes voor Peking en geldt een verbod op de verkoop van keukenmessen, na een aantal recente steekpartijen. De semi-autonome regio Tibet zit op slot voor buitenlandse bezoekers uit angst voor opstanden.

De Oeigoeren, een islamitische minderheid die in het westen van China woont, grijpen de feestdag aan om te demonstreren. In Nederland verblijvende Oeigoeren doen dat op de Dam in Amsterdam. De Oeigoeiren vinden dat zij door de Chinezen onderdrukt worden.