Kunstenares schildert met menstruatiebloed

Het is weer eens wat anders dan een simpel olieverfschilderij. De Amerikaanse kunstenares Lani Beloso schildert namelijk met bloed. Haar eigen menstruatiebloed, welteverstaan.

Het scheelt slepen met dure maandverbandjes met vleugeltjes, want de halfbloed Filipijnse bloedt namelijk vier keer zoveel als de gemiddelde vrouw en is drie dagen per maand echt ziek. Sinds haar puberteit lijdt ze aan de ziekte menorragie, die dit gedrag veroorzaakt.

"Mijn hele leven lang ben ik niet in staat geweest over mijn ziekte te praten", verklaart ze. "Vandaar deze ontboezeming: Ik zet mijn pijn om in kunst." Daarnaast riekt het ook naar narcisme. "Ik wil graag wat empathie voor wat ik moet doormaken", vertelt ze.

Lani is niet alleen kunstenares. Ze is namelijk tijdens haar studie model geweest. Daarnaast heeft ze een licentie behaald om zich bezig te houden met nucleaire geneeskunde. Verder fotografeert ze ook nog.

Op de vraag hoe ze een dergelijk schilderij maakt, steekt ze blozend een heel verhaal af. Voor het ene kunstwerk is het voldoende om zonder slip een halve dag gehurkt boven een leeg doek te zitten. Voor een ander schilderij slaat ze haar menstruatiebloed op in de vriezer. Om de kleur en de structuur van het bloed te veranderen, legt ze het soms in de zon te drogen. Of je haar schilderijen nu omarmt of ervan walgt, "het lokt altijd een reactie uit", aldus Lani.

Benieuwd naar haar werk? Check de bron voor een fotootje