Dodental door geweld in Guinee blijft stijgen

Het dodental door geweld in het West-Afrikaanse Guinee is opgelopen tot 157. Dat meldden mensenrechtengroeperingen en ziekenhuisbronnen. In veel wijken in hoofdstad Conakry lopen militairen door de straten. "Zelfs wanneer er bijna niemand op straat loopt, schieten ze in de lucht, plunderen winkels en slaan ze mensen", aldus een getuige.

Vandaag schoten Guinese militairen een tiener dood in een buitenwijk van de hoofdstad Conakry, meldden getuigen. Gisteren sloegen ordetroepen een massabetoging in en rond een stadion in Conakry hard neer. De betogers protesteerden tegen de militaire junta en veiligheidstroepen zouden met scherp op de betogers hebben geschoten. Ook in andere delen van de stad ontstonden rellen.

Militairen openden in het volgepakte stadion het vuur op de betogers. Ongeveer 50.000 mensen namen deel aan de betoging tegen juntaleider Moussa Dadis Camara. Die kwam vorig jaar aan de macht door een coup. Tegen zijn belofte in zou hij in januari willen meedoen aan de presidentsverkiezingen. De junta had de demonstratie in en rond een stadion in de hoofdstad Conakry verboden.