Nieuwkomers op fora storen anderen

Mensen die zich nieuw aanmelden bij een forum over een bepaalde aandoening op internet, storen vaak de ervaren gebruikers. Dat komt doordat zij nog in het stadium zijn dat ze hun ziekte of aandoening ontkennen. Het is daarom beter dat beheerders van internetfora een apart hoekje inrichten voor nieuwkomers.

Dat blijkt uit een onderzoek van communicatiedeskundige Wyke Stommel, waarop zij promoveert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Stommel gebruikte internetfora over eetstoornissen als voorbeeld voor haar onderzoek.

Van lotgenotengroepen op internet staat vast dat ze een belangrijke aanvulling zijn op de traditionele gezondheidszorg. Patiënten vinden het prettig om deel uit te maken van een gemeenschap, die als gezamenlijk kenmerk de ziekte heeft. Forumleden verwachten van elkaar dat ze toegeven dat ze ziek zijn.

Juist dat laatste is moeilijk voor nieuwkomers, die vaak nog niet hardop willen uiten dat ze een probleem hebben. Dat geldt nog sterker voor bezoeksters van zogenoemde pro-ana-sites, die uithongeren verheerlijken. Om te voorkomen dat nieuwe leden weglopen en zo hulp missen, is een aparte bak voor nieuwelingen noodzakelijk op een forum, aldus Stommel.