Meeste stellen lullen niet over condooms

De meeste stellen praten voor de eerste wip niet over veilig vrijen. Dit is gebleken uit een groot onderzoek onder duizend personen. Reden voor die stilte zou verlegenheid zijn.

Geneesmiddelenfabrikant Schering-Plough heeft voor hun onderzoek in samenwerking met een datingsite duizend mensen vragen gesteld over de eerste keer met een nieuwe partner. Op de vraag of er voor de eerste keer over condooms wordt gepraat, antwoordt maar liefst 63 procent van de mannen ontkennend. Ook meer dan de helft van de vrouwen, 52 procent, kaart het onderwerp 'veilig vrijen' niet aan voor de eerste wip.

Hoewel negentig procent van de ondervraagden weet dat condooms helpen tegen nare ziekten, durft men dit onderwerp door verlegenheid niet aan te snijden. Volgens dokter Andrew Zuchsmann, verbonden aan het Koninklijke Australische en Nieuw-Zeelandse College van Verloskundigen en Gynaecologen, vindt dat men een gesprek over condooms eerst voor de spiegel moet oefenen.

"Australië heeft een van de hoogste percentages gevallen van chlamydia ter wereld, maar mensen stellen nog steeds geen vragen over anticonceptie", weet Zuchsmann. "Vaak gaat het hier om onenightstands waarin men onder invloed is van alcohol, dus is het van belang dat voor de seks goed over veilig vrijen wordt gepraat", besluit de arts.