Ook grote filmnamen willen Polanski redden

Een aantal gerenommeerde mensen uit de filmwereld heeft zich aangesloten bij het Franse initiatief om regisseur Roman Polanski vrij te krijgen. Onder hen bevinden zich onder meer Harvey Weinstein, de producent van Oscarwinnaars als The Lord of the Rings en Shakespeare in Love, en Thierry Frémaux, de directeur van het Filmfestival van Cannes.

De 76-jarige Polanski, maker van veelbekroonde films als The Pianist, Chinatown en Rosemary’s Baby, werd eergisteren in Zwitserland gearresteerd voor seksueel contact met een minderjarige dat hij meer dan dertig jaar geleden in Amerika heeft gehad. De regisseur vluchtte tijdens de afwikkeling van de zaak uit de Verenigde Staten weg.

Frankrijk en Polen gaan samen aan de Verenigde Staten vragen of zij Zwitserland willen verzoeken Polanski vrij te laten. "We bellen elke filmmaker die we kennen om zich bij ons verzoek om gratie aan te sluiten", stelt Weinstein vandaag op de website van het Britse filmblad Screen. De producent wordt beschouwd als één van de machtigste mannen van Hollywood.

Als Polanski in de Verenigde Staten wordt berecht, wacht hem mogelijk een celstraf van vijftig jaar.