Bos: afschaffen studiefinanciering 'interessante optie'

Minister Bos van Financiën vindt het helemaal niet zo’n gek idee om de basisbeurs voor studenten te vervangen voor een lening. Tegen nieuwssite NU.nl zegt hij daarover: "Het is een interessante optie die zeker naar voren zal komen bij de brede heroverwegingen." Het voorstel komt uit de koker van de VVD, die het afschaffen van de basisbeurs voorstelde tijdens de Algemene Beschouwingen twee weken geleden.

Het plan lijkt nogal in strijd met de visie dat Nederland moet uitblinken met zijn kenniseconomie. Is het hoger onderwijs straks alleen toegankelijk voor de elite, omdat armere studenten bang zijn dat ze de lening nooit kunnen aflossen? Volgens Bos zal dat best meevallen.  "Sommige landen kennen al een dergelijk systeem van studiefinanciering. Daar zie je dat studenten na een gewenningsperiode vrij snel genezen van leenangst."

"Bovendien kun je vervolgens jaren doen over het aflossen, waarbij de termijn ook weer afhankelijk is van het inkomen", aldus Bos. "Met deze veiligheidskleppen kun je het risico beperken."