Verzekeraar: 'Bloedende borst geen spoedgeval'

Klagen we hier in Nederland al dat we zo veel moeten betalen voor ziektekosten terwijl er maar weinig wordt vergoed, in Amerika is het nog net wat erger. Daar moet je zelfs betalen voor een behandeling wegens borstkanker, ondanks een peperdure verzekering. De verzekeraar vindt namelijk dat het geen spoedgeval is.

Het overkwam Rosalinda Miran-Ramirez uit Daly City. De vrouw werd op een ochtend in april wakker met een hevig bloedende linkertepel. Toen haar T-shirt doorweekt met bloed bleek te zijn, raakte ze in paniek. Haar man besloot haar direct naar de eerste hulp van een ziekenhuis te brengen.

"Volgens mij was er iets ernstigs aan de hand, ik moest echt een arts raadplegen", aldus Miran-Ramirez. Ze bleek gelijk te hebben, want een biopsie toonde aan dat ze borstkanker bleek te hebben. Toch kwam pas later de grootste schok, toen de rekening van haar zorgverzekeraar drie maanden later op de deurmat plofte. Of ze even 2.791 dollar (ruim 1900 euro) wilde ophoesten voor haar bezoek aan de eerste hulp.

Toen de vrouw verhaal ging halen bij de verzekeraar, werd haar verteld dat ze met haar klachten niet naar de eerste hulp had moeten gaan. "Hoe kunnen ze nu zeggen dat het geen spoedgeval was?", aldus de patiënte. "Mijn borst bloedde! En ondanks dat ik geen medicus ben, weet ik wel dat dat een spoedgeval is."

Miran-Ramirez voelt zich nu gestraft omdat ze ziek is. Volgens haar hoeft men zich in haar geboorteland, de Filippijnen, niet druk te maken om een dergelijke rekening van de zorgverzekeraar. Maar gelukkig, nadat de Amerikaanse tv-zender CBS zich ermee ging bemoeien, heeft de verzekeraar besloten de kosten volledig te zullen vergoeden.