WK wielrennen: Evans Wereldkampioen

Cadel Evans is wereldkampioen bij de elite renners geworden. De Australiër kwam alleen aan in de straten van Mendrisio nadat hij in de laatste ronde ten aanval was getrokken. Het zilver was voor Alexandr Kolobnev en het brons voor Joaquim Rodriquez.

Om 10:30 werden 201 renners, waaronder zes Nederlanders weggeschoten voor een rit van 262,4 kilometer. In de eerste ronde was al gelijk de eerste uitvaller te noteren. Peter Wrolich kwam ten val en brak waarschijnlijk zijn sleutelbeen. Niet veel later was de eerste aanval te noteren. Zes man, waarvan de bekendste naam André Greipel was, namen de benen. Naast Greipel waren dit Jan Barta, Yukiya Arashiro, Cristoph Sokoll, Matja Kvasina en Peter Kusztor. De zes hadden al snel een voorsprong van een minuut te pakken.

Het gat groeide snel, maar toch wisten nog vier rijders de aansluiting te maken. Hierbij zaten Mauricio Ardila, Gorazd Stangelj, OlegsMelehs en Volodymy Zagarodny. Na de samensmelting groeide de voorsprong op het peloton, dat aangevoerd werd door de Italianen, tot dik tien minuten.

De Italianen vonden het na negen ronden mooi geweest en gooiden de gashendel een stukje open. Daardoor zakte de voorsprong halfweg koers gestaag naar zeven minuten. Toen het gat inmiddels 5:30 was ontstond een tegenaanval met enkele opvallende namen. Uittredend wereldkampioen Alessandro Ballan was erbij met twee landgenoten Giovanni Visconti en Michele Scarponi. Verder waren ook Michael Albasini, Joaquin Rodriquez, Greg van Avermaet, Francis de Greef, Paul Martens en onze landgenoot Johnny Hoogerland.

Daar weer achter ontstond een nog grotere groep met onder andere Tom Boonen. Bovenop de tweede klim had de eerste achtervolgende groep 3:30 achterstand op de kopgroep en een dikke halve minuut voorsprong op de derde groep. Het peloton volgde op 5:30. Bij de samensmelting van de twee groepen reed Hoogerland weg en kreeg Ballan in zijn wiel mee. De heren werden echter snel ingelopen, evenals de Colombiaan José Rujano die daarna aan was gevallen.

In het grote peloton gingen de Australiërs vaart maken en reden al snel een halve minuut van de voorsprong van de groep Ballan af. Met nog vijf ronden te gaan had de kopgroep een voorsprong van 1:53 op de tweede groep en 3:00 op het peloton. Inmiddels was Andy Schleck, één van de favorieten, afgestapt. Het peloton kwam op een halve minuut, maar viel stil op het moment dat de kopgroep werd bijgehaald door de groep van Ballan en Boonen. Met nog drie ronden te gaan was het verschil twee minuten.

In de kopgroep viel het enigszins stil toen de Colombiaan Duque aanviel. In eerste instantie sprong Boonen erachteraan, die vervolgens voorbij werd gereden door Hoogerland. Niet veel later sloot hij aan bij Duque en liet hem op de eerste klim achter. Rodriquez sloot aan bij Hoogerland en reden met zijn tweeën door, maar werden ook snel bijgehaald.

De Spanjaarden gingen rijden in het peloton en de boel ontplofte met nog twee ronden te gaan. Fabian Cancellara was de eerste die de sprong maakte naar de kopgroep, die inmiddels tot vijf man was gereduceerd. Een grote groep met alle favorieten, maar zonder Robert Gesink, sloot aan. Er bleven twintig man over waar Hoogerland en Kroon met hangen en wurgen bij bleven hangen. Met het ingaan van de laatste ronde ging Alexandr Vinokourov ervandoor.

Op de klim sloten Alexandr Kolobnev en Hoogerland aan, waarna de Rus direct alleen doorreed. Erachter zette Cancellara de turbo aan en had onder andere Alejandro Valverde en Philippe Gilbert in het wiel. Op de top van de klim kwamen er negen man bij elkaar. In de afdaling reden Cancellara en Samuel Sanchez weg, maar werden weer bijgehaald.

Op het vlakke reden Kolobnev, Cadel Evans en Rodriquez weg, waarna Evans even later alleen wegreed. De voorsprong van de Australiër werd steeds groter en met alleen nog maar een afdaling voor de boeg had hij een voorsprong van vijftien seconden op Kolobnev en Rodriquez.

Evans bleef vooruit en kon zodoende de wereldtitel op zijn naam schrijven. Achter hem werd Kolobnev tweede, voor Rodriquez.

Uitslag:

#RennerNat.Tijd
1Cadel EvansAUS 
2Alexandr KolobnevRUS+0.27
3Joaquim RodriquezSPAz.t.
4Samuel SanchezSPA+0.30
5Fabian CancellaraZWIz.t.
6Philippe GilbertBEL0.51
7Matti BrechelDENz.t.
8Damino CunegoITAz.t.
9Alejandro ValverdeSPAz.t.
10Simon GerransAUS+1.47
14Johnny HoogerlandNED