WK wielrennen: Zilver Vos, Goud Guderzo

Marianne Vos heeft voor het derde jaar op rij een zilveren medaille behaald tijdens de wegrit op het WK. De wereldtitel was voor Tatiana Guderzo, die in de laatste ronde uit een groepje van vier, met Vos was weggereden. Vos won daarachter de sprint om het zilver, voor Noemi Cantele.

Om 9:00 uur werden de vrouwen op een nat wegdek weggeschoten voor hun wereldkampioenschap. De 127 vrouwen, waaronder zeven landgenoten, moesten negen rondes afleggen van 13,8 kilometer, een totaal van 124,2 kilometer.

Op de eerste klim naar Castel San Pietro moesten de mindere godinnen van het peloton al lossen. In de afdaling van de klim kwam titelverdedigster Nicole Cooke ten val. Ze kon weer op haar fiets stappen en kon, na een lange, moeizame achtervolging, weer aansluiten bij de groep. De eerste aanval kwam pas op het eind van de eerste ronde. Het was de Duitse Ina Teutenberg die op pad ging. Echter werd ze op de eerste klim alweer ingelopen door het peloton onder leiding van de Russinnen.

In de derde ronde probeerden de Amerikaanse dames de eerste schifting te bewerkstellingen. Het peloton dunde langzaam maar zeker uit. Onder andere Cooke had het weer moeilijk, die telkens in de laatste gelederen van de groep bleef rijden. Er bleef uiteindelijk een groepje van 80 vrouwen over. In de vijfde ronde hield Cooke het uiteindelijk voor gezien en stapte af.

Op het moment dat de Amerikaanse Kirstin Armstrong lek reed, werd er vooraan door Arndt versneld. Er sloten zeven vrouwen aan, waaronder Marianne Vos en Chantal Blaak. Echter werd deze niet veel later weer bijgehaald. Na een grote inspanning kon Armstrong op de tweede klim weer aansluiten.

In de zevende ronde gebeurde er eindelijk weer eens wat. De Italiaanse Noemi Cantele reed weg in de afdaling van de eerste klim en liet de rest van de groep achter. Bovenop de tweede klim was haar voorsprong twintig seconden op een groepje van twintig vrouwen met alle favorieten daar nog bij. In de achtervolging werd getwijfeld , waardoor de Italiaanse haar voorsprong kon uitbouwen. Arndt vond het gat te groot worden en sprong weg uit de achtervolgende groep. Die lieten de Duitse niet gaan en haalden haar weer bij.

Door een versnelling van de Amerikaanse dames op de Castel San Pietro werd de groep weer kleiner en werd Cantele tot op vijf seconden teruggehaald. In de afdaling sloeg de Deense Linda Villumsen een klein gaatje met de rest en sloot aan bij Cantele, beide dames werden even later ingelopen, waardoor er een elitegroepje van negentien vrouwen ontstond.

Tatiana Guderzo ging op de Acqua Fresca in de aanval en werd gecounterd door Vos. Maar de rest van de groep liet dit niet begaan en uiteindelijk kwamen er twaalf vrouwen aan de leiding. Op een momentje van rust viel Villumsen weer eens aan. Maar ze kreeg geen ruimte en had bij de bel een voorsprong van vier seconden. Op de San Pietro werd de Deense alweer ingelopen. Niet veel later viel Guderzo aan en het was Vos die met Armstrong en Cantele reageerde. Zij sloegen direct een gat van twaalf seconden.

Op de top viel Guderzo nog een keer aan en moesten Armstrong en Vos in de achtervolging. De Italiaanse creëerde een gat van zeven seconden maar bleef binnen schootsafstand. Op het moment dat Guderzo wat uitliep viel Vos aan, maar de rest kon volgen en het viel direct weer stil.

Bovenop de klim had Guderzo achttien seconden en had de wereldtitel binnen handbereik. De groep erachter bleef twijfelen, waardoor Guderzo haar eerste wereldtitel kon binnenslepen. Een kleine twintig seconden erachter werd een kwade Vos als tweede aan voor Cantele.

Uitslag WK wegrit dames:

#RennerNat.Tijd
1Tatiana GuderzoITA3:33.25
2Marianne VosNED+0.19
3Noemi CanteleITAz.t.
4Kirstin ArmstrongUSAz.t.
5Diana ZiliuteLIT+1.07
6Judith ArndtDUIz.t.
7Erinne WillockCANz.t.
8Nicole BrändliZWIz.t.
9Grace VerbekeBELz.t.
10Catherine CheatlyNWZz.t.