Advocaten durven niet naar VS

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nederlandse advocaten zijn bang om af te reizen naar de Verenigde Staten omdat ze zich geïntimideerd voelen door de Amerikaanse justitie. Ze vrezen hun arrestatie of uitlevering.

De spanningen komen voort uit de verschillen in het rechtssysteem van Nederland en de VS. Wat in Nederland als zeer normaal wordt beschouwd, wordt aan de overkant van de grote plas al snel "obstruction of justice". Een Nederlandse advocaat die een woordenwisseling had met een officier van justitie daar, werd een paar uur vastgehouden en tot op het bot uitgekleed.

De Rotterdamse advocate Inez Weski gaat regelmatig naar de VS voor haar cliënten en bevestigt dat er problemen zijn. Ze moet daar erg op haar woorden letten. "Ik kan niet vrijelijk in de media over het rechtsstelsel in de VS praten. Mijn cliënt zit daar en die wil wel terug. Alles wat hier gezegd wordt, weten ze daar onmiddellijk."

In Nederland is het bijvoorbeeld ook niet ongewoon dat advocaten van verdachten of getuigen contact hebben met elkaar, maar in de VS wordt dat al snel opgevat als een strafbare poging tot beïnvloeding. Daarvan wordt soms misbruik gemaakt door Amerikaanse advocaten die nietsvermoedende Nederlandse collega's opbellen en hen overhalen tot het stellen van verboden vragen. Dat kan dan weer tegen hen gebruikt worden.

De Nederlandse advocaten laten zich vooralsnog niet intimideren, maar zijn wel op hun hoede. Nico Meijering stelt het als volgt : "Wij strafadvocaten zijn kwetsbaar; we worden gezien als mensen die omgaan met boeven, en al gauw met hen over één kam geschoren. ALs je lastig bent, wordt je steeds kwetsbaarder."