Take Two-baas Strauss Zelnick is een incompetente CEO?

Ruim twee jaar geleden naam Strauss Zelnick het roer van uitgever Take Two over als CEO. Sindsdien is er een hoop gebeurd rond het bedrijf. Zo probeerde Electronic Arts het vorig jaar over te nemen voor een paar miljard en in de loop der jaren kelderde de aandelenkoers van iets meer dan $20 naar een minimum van $6 en staat momenteel op $8,58. Toch gaat het zeker niet slecht met Take Two, Grand Theft Auto IV was een groot succes en er zijn grote titels in ontwikkeling als Max Payne 3, Red Dead Redemption en GTAIV: The Ballad of Gay Tony. Toch zou Strauss niet helemaal zuiver hebben gehandeld in de loop der jaren, website Market Rap publiceerde deze week een artikel waarin Strauss wordt afgeschild als een zakkenvuller en leugenaar.

De vervelende feiten waar Market Rap deze beschuldigingen op baseert zijn de volgende: Allereerst deed Strauss in zijn tijd als CEO een aantal belangrijke uitspraken die binnen no-time als onzin konden worden afgedaan. Zo claimde hij dat GTAIV absoluut niet uitgesteld zou worden, toen dat weken later alsnog gebeurde verloren de aandelen 40% van de waarde. Dat weerhield hem en zijn management er niet van om hun salaris te verdrievoudigen binnen enkele weken.

Niet lang daarna kwam het overnamebod van EA dat Strauss afwimpelde als onvoldoende en zijn verklaring was dat zijn baan was te zorgen dat aandeelhouders waar voor hun geld kregen. De aandelenkoers halveerde nadat EA zich terugtrok uit de overnamestrijd. Dit jaar deed Strauss dan de uitspraak dat hij het niet irreëel vond dat de investeerders van zijn bedrijf verwachten dat er quitte gespeeld wordt in een jaar zonder grote games en dat 2009 zo'n jaar zal gaan worden. Nog geen maand later moest Take Two de verwachte omzet flink omlaag bijstellen en daarmee kwam het quitte spelen van het bedrijf ook in het geding.

Op basis van deze zaken adviseert Market Rap investeerders om op te letten als ze zaken doen met Strauss Zelnick. Zijn prestaties als executive zouden tot de slechtste behoren die de website ooit heeft mogen aangeschouwen. Of dat waar is of niet, laten we maar in het midden. Maar het zijn sowieso geen leuke dingen om te horen over de baas van een van de belangrijkste studio's in de industrie.