DiRT 2 uitgesteld om gebruik te kunnen maken van DirectX 11

Codemasters heeft vandaag aangekondigd dat de PC-versie van Colin McRae: DiRT 2 is uitgesteld naar december zodat de game gebruik kan maken van DirectX 11. De console-releases staan nog wel gepland voor september.

DirectX 11 zal beschikbaar komen met de release van Windows 7 in oktober dit jaar, en komt dan ook als download naar Windows Vista. Net zoals met eerdere versies van DirectX zal een nieuwe grafische kaart nodig zijn om gebruik te maken van de nieuwe foefjes zoals verbeterde multi-threading ondersteuning, hardwarematige tesselation en Shader Model 5.0.

De eerste DirectX 11-ondersteunende hardware wordt verwacht van AMD, nog voor de release van Windows 7. Opvallend is het dan ook niet dat een woordvoerder van AMD aan het woord komt in het persbericht van Codemasters. Rick Bergman, de AMD goeroe in kwestie, meldt dat AMD software-engineers naar Codemasters heeft gestuurd om te assisteren in het ontwikkelen voor de nieuwe DirectX.

Als reden voor het uitstellen van de game wordt gemeld dat DirectX 11 te veel toevoegt aan de visuele ervaring voor PC gamers om het niet te ondersteunen. Of, zoals het hoofd van de technische dienst bij Codemasters het brengt:

While the console editions of Colin McRae: DiRT 2 will retain their September ship date, we believe that the DirectX 11 feature set is too compelling to ignore, especially considering how much more it can add to the visual experience for PC gamers. As a leader in digital racing entertainment, we are staying ahead of the pack by immediately taking advantage of key new technologies such as hardware tessellation, multi-threading and Shader Model 5.0 to deliver the most realistic, immersive and exhilarating racing experiences in the business. The fusion of DirectX 11 with Codemasters’ EGO™ Engine will raise the technical bar considerably in the racing genre.

Voor zover bij ons bekend is DiRT 2 de eerste aangekondigde game die gebruik zal maken van DirectX 11, andere games zullen ongetwijfeld volgen.