[Update] Moederbedrijf Bethesda Softworks koopt id Software

ZeniMax Media Inc., het moederbedrijf van welbekende developer Bethesda Softworks (bekend van The Elder Scrolls IV: Oblivion en Fallout 3) heeft bekend gemaakt dat het legendarische developer id Software heeft gekocht. ZeniMax, en daarmee Bethesda, verkrijgt daarmee de rechten om komende nog niet al verkochte games uit te brengen.

De overname komt als een donderslag bij heldere hemel, er waren geen tekenen dat er een overname aan zou komen. Volgens John Carmack komt de stap doordat id Software het zat is om te ruziën met uitgevers over de manier waarmee ze met hun spellen omgaan. Daarnaast heeft id Software meer in hun mars dan wat er tot nu toe uit is gekomen.

We're really getting kind of tired competing with our own publishers in terms of how our titles will be featured. And we've really gotten more IPs than we've been able to take advantage of. And working with other companies hasn't been working out as spectacularly as it could.

Het doel van de overname is dan ook voor beide partijen om id Software zoveel mogelijk te faciliteren om topgames te maken, net zoals Bethesda nu doet.

Ex-werknemer van id Software John Romero was wat minder te spreken over de overname. Op zijn twitter-pagina reageert hij wat minder enthousiast dan John Carmack reageerde:

ZENIMAX??????? Disgusting.

Even later kwam hij met nog een spitsvondige reactie op het hele gebeuren:

Fallout 3 bought DOOM. Wow.

Update 12:54
John Romero heeft inmiddels een nieuw bericht op zijn twitter geplaatst, waarin hij iets anders reageert op het Grote Nieuws:

i guess i was shocked and sad to see the id Software of old changed forever today. it's a new day and a new id.


RAGE, id Softwares komende game, zal nog uitgegeven worden door EA