Watergekoelde HD4870 X2 binnenkort uit

Sapphire brengt deze week een nieuwe videokaart uit met als chipset het vlaggenschip van AMD: de HD 4870 X2. Daar zijn ze natuurlijk verre van uniek mee, maar het bijzondere aan deze kaart is dat hij standaard met waterkoeling uitgerust is. Hierdoor wordt de kaart single-slot, terwijl de standaard luchtgekoelde kaarten ook de ruimte van het lagergelegen uitbreidingsslot in beslag nemen. Tevens is er een extra koelblok aanwezig die je op je CPU kan plaatsen waardoor deze ook gelijk gekoeld wordt.

De kaart wordt in een sjieke koffer geleverd, waarin naast de kaart ook een uv-lamp te vinden is. Leuk als je een doorzichtige kast hebt. Voor de verandering worden de drivers eens niet op cd meegeleverd, maar op een usb-stick. Vanaf 18 december is de Atomic te koop voor een adviesprijs van 649 dollar.



Technobabble:
De Sapphire Atomic HD4870 X2 bevat twee RV770-GPU's die gebakken zijn op 55 nanometer. Deze GPU's met elk 800 streamprocessors draaien op 800MHz (50MHz hoger dan de standaard HD4870 X2) en hebben beide 1GB GDDR5-geheugen tot hun beschikking. Dit geheugen is geklokt op 1000MHz en wordt aangestuurd via een 256-bits geheugenbus. Door twee DVI-uitgangen, die Dual Link ondersteunen, en een tv-out, kan het beeld op je scherm getoverd worden.