Wall Street Journal: "Disney moet Electronic Arts overnemen"

Het klinkt als de omgekeerde wereld, maar de Wall Street Journal adviseerde Disney daadwerkelijk dit weekend om 's werelds op één na grootste gamespublisher Electronic Arts over te nemen. Het perfecte moment voor zo'n overname zou nu zijn, omdat de aandelen van EA flink gekelderd zijn na de matige financiële resultaten van het afgelopen kwartaal en de vele gedwongen ontslagen. De huidige beurswaarde van de gamesgigant is gezakt van USD 19 miljard een paar jaar terug tot USD 7 miljard. De reden dat Disney de overname zou moeten aangaan, is dat de filmstudio al een paar jaar bezig is met een marktsegment te pakken in de gamesindustrie. Een overname zou daarvoor de perfecte manier zijn en EA het perfecte bedrijf.

Momenteel heeft Disney een schuld uitstaan van USD 11 miljard, ongeveer 1,2 keer de geschatte omzet van het bedrijf over 2008, voor aftrek van belasting en dergelijke. Daarmee is het zo ongeveer het enige bedrijf in de industrie met de financiële mogelijkheden om EA over te nemen. Daarnaast doen de aandelen van Disney het fantastisch in vergelijking met die van EA. Alles meegenomen zou de overname het bedrijf zo'n USD 7,7 miljard moeten kosten. Voordelen die eruit gehaald kunnen worden zijn een kostenbesparing van USd 200 miljoen bij Disney Interactive Studios en de samenwerking tussen EA Gamer en het ESPN-kanaal.

De column was niet bedoeld als een serieuze voorspelling voor de toekomst en een overname is op dit moment zelfs erg onwaarschijnlijk. Hoewel Disney namelijk in theorie wel de financiële middelen heeft, zouden ze een enorme hoeveelheid geld moeten lenen en als er iets op dit moment vrij lastig is, is het wel grote hoeveelheden geld lenen. De kans dat we dus over een jaar Hannah Montana's FIFA 2010 spelen is erg klein.