Carmack:"Blu-Ray kan beslissende factor zijn in console war"

Volgens id Software directeur John Carmack is het makkelijker om alles uit de Xbox 360-hardware te halen dan uit de PlayStation 3, maar dat de PS3 weer wat theoretische voordelen heeft. In deze daardoor vrij gelijkwaardige strijd verwacht bij dat Blu-Ray nog wel eens een beslissende factor kan gaan zijn.

Carmack zei in een interview met Eurogamer dat de Xbox 360 zonder twijfel het makkelijkste platform van de twee is om voor te ontwikkelen. Het is makkelijker om alles uit de hardware te halen en de GPU is flink sneller dan die van de PlayStation 3. Daar staat volgens Carmack tegenover dat je in theorie een game kan ontwikkelen waarbij de PS3 het superieure platform is. Je zou dan alleen wel flink wat extra moeite in de ontwikkeling moeten steken. Carmack denkt dan ook dat voor games zoals ze nu ontwikkeld worden, de Xbox 360 het ideale platform is.

What you can say really quite clearly and not get into too much argument about it is that the 360 is much easier to develop for, it's easier to get the performance out of it that it can deliver, and the rasterizer, the GPU side is generally faster than what the PS3 has.

You could design a game where the PS3 would be the superior platform, but you'd have to go out of your way to do it. If you're doing a game like people just want to do games now, the 360's the better platform.

Toch denkt Carmack niet dat dat genoeg is om de console war in het voordeel van Microsoft te beslissen. De strijd die Blu-Ray won over HD-DVD is een flinke veer in het achterste van Sony en Blu-Ray heeft nu eenmaal een flink voordeel over DVD-9. Door de extra ruimte op de schijfjes en de snellere processor kan de PlayStation 3 nog veel terrein winnen.

Als het om Rage gaat, de actie-/racegame die id Software momenteel voor beide platforms in ontwikkeling heeft gaf Tim Willits eerder al aan dat de Xbox 360 het hoofdplatform is waarvoor ontwikkeld wordt. Hoewel alles op PC's geprogrammeerd wordt, zitten 360-controllers aangesloten op alles PC's.