Ubisoft gebruikt illegale hack in game

Warez, hacks en cracks bestaan al bijna net zo lang als dat er computergames zijn. Bedrijven doen er dan ook alles aan om deze praktijken tegen te gaan. Ubisoft is blijkbaar de uitzondering op deze regel, want de ontwikkelaars van Rainbow Six: Vegas 2 hebben een hack uit de warez-scene gebruikt om een bug in de game te verhelpen.

De PC-versie van Rainbow Six: Vegas 2 is te koop in de winkel, maar ook via de online winkel Direct2Drive, waar je na betaling de game kan downloaden.
Deze maand kwam een nieuwe patch uit voor de game waarmee er onder andere nieuwe gameplaymodes beschikbaar kwamen. Maar de patch had nog een leuke feature: een CD-check. Deze feature controleert of de disc van de game wel in je drive zit, wat dus problemen opleverde voor de Direct2Drive-klanten, aangezien zij geen disc ontvangen.

Dit leidde direct tot discussies op het forum, waar Ubisoft direct verbood om de vrijwel direct uitgekomen crack om de CD-check te omzeilen zelfs maar te bespreken, laat staan er naar toe te linken.
Uiteindelijk werd er een fix op het forum geplaatst door een Ubisoftmedewerker die het probleem verhielp. De fix kreeg de naam "R6Vegas2_fix.zip" mee. FileForumuser Twingo vergeleek echter de fix van Ubisoft met de crack van warezgroup Reloaded en kwam er achter dat de fix een gekraakte versie van de crack van Reloaded was. Verschillende forumusers haalden beide versies door een hex-editor en ontdekten dat de file inderdaad oorspronkelijk bij Reloaded vandaan kwam.



Het oorspronkelijke commentaar van Ubisoft was als volgt:

We're looking into this further as this was not the UK Support team that posted this, however if it is an executable that does not need the disc I doubt it has come from an external source. There'd be very little point doing so when we already own the original unprotected executable.

As soon as we find out more about this we'll let you know.

Later kwam Ubisoft met het volgende statement:

The file was removed from the site over a week ago now and the matter is being thoroughly investigated by senior tech support managers here at Ubisoft.

Needless to say we do not support or condone copy protection circumvention methods like this and this particular incident is in direct conflict with Ubisoft's policies.

Het bestand is inmiddels verwijderd van de site.

Het linken naar en hints naar locaties van warez in de reacties zijn niet toegestaan.