Consoles zijn meest energie verspillende apparatuur

Uit onderzoek door een Australische consumentenorganisatie blijkt dat het niet handig is om je PlayStation 3, Xbox 360 en plasma-televisie aan te laten staan als je even weg bent. Deze apparaten zijn namelijk enorm energieverspillend. Zelfs als je ze op stand-by zet, zoals met bijvoorbeeld de PS3 standaard gebeurt.

Volgens het onderzoeksbureau is de PlayStation 3 het minst energiezuinig, op de hielen gezeten door de Xbox 360. Op de tweede plek, de consoles werden als één systeem gezien, staat de plasma-televisie en op de derde plek de gemiddelde desktop PC. Ter indicatie, als je je PlayStation 3 aan laat staan terwijl je hem niet gebruikt, verbruikt deze vijf keer meer energie dan de gemiddelde koelkast in dezelfde periode. Een plasma-televisie verbruikt in diezelfde tijd vier keer zoveel energie als zijn analoge broertje.

Conclusie van het onderzoek was dan ook dat consumenten hun apparatuur volledig moeten uitschakelen als ze niet in gebruik zijn. Dus niet op stand-by zetten, maar volledig de stroom er af. Dit bespaart niet alleen een hoop geld, maar ook het milieu.