Nintendo opgelicht door Sharp en Hitachi?

Sharp en Hitachi zullen bij de gemiddelde gamer vooral bekend zijn als producent van elektronica zoals LCD-televisies. Wat minder mensen weten is dat de beeldschermen in de Nintendo DS ook door deze bedrijven worden geproduceerd. Gezien het succes van het apparaatje zal dit de bedrijven geen windeieren hebben gelegd. Toch lijkt het alsof die vele miljoenen die ze met dit contract binnenhaalden niet genoeg was.

De Japanse Fair Trade commissie doet namelijk onderzoek naar beide bedrijven en hebben onlangs de kantoren overhoop gehaald op zoek naar bewijs voor prijsafspraken die gemaakt zouden zijn. Met deze prijsafspraken zou de consument standaard meer moeten betalen voor het product, omdat normaal bedrijven met elkaar concurreren om het laagste bod. Dit kwam in Nederland onlangs ook voor in de bierbranche, waarna bedrijven als Grolsch en Heineken tot honderden miljoenen euro's aan boetes moesten betalen.

De prijsafspraken zouden de bedrijven flink wat geld gaan kosten, want de boete voor deze actie bedraagt 10% over de illegaal gedraaide omzet. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren is afhankelijk van de uitslag van het onderzoek. Wanneer de uitslag daarvan naar buiten komt is niet bekend.