HD-formatwar is gestreden; Sony wint, Toshiba druipt af

Het Japanse elektronicaconcern Toshiba heeft bevestigd dat het stopt met de productie van dvd-spelers die werken met de zogenoemde high-definition technologie. De strijd met Sony, dat de rivaliserende Blu-ray technologie voor dvd-spelers ontwikkelde, is daarmee in het voordeel van Toshiba's concurrent beslecht.

Toshiba nam de beslissing nadat grote Amerikaanse filmstudio's hadden gezegd hun films alleen nog maar uit te brengen voor Blu-ray. "Een snelle beslissing leek ons nu het beste", aldus Toshiba-topman Atsutoshi Nishida dinsdag.

De komende weken wordt de levering van HD-dvd-spelers en -recorders afgebouwd. Eind maart zal de productie worden stopgezet. Toshiba zegt nog bezig te zijn de kosten voor de operatie te berekenen.

Analisten prezen de snelheid waarmee Toshiba de knoop heeft doorgehakt en zeiden dat het bedrijf nu meer ruimte heeft om zich op andere producten te richten. De koers van Toshiba op de beurs in Japan sprong maandag, toen er al geruchten rondgingen dat het bedrijf de handdoek in de ring zou werpen, omhoog. Dinsdag stond het bedrijf op licht verlies. Sony, dat de verkoop van zijn Blu-ray producten volgens analisten nu sterk zal zien aantrekken, stond dinsdag juist op winst.