Vraag naar Wii nog steeds te groot voor Nintendo

Het is zes uur 's ochtends. Voor de Nintendo Store in New York staat een rij van zo'n honderd man een paar blokken lang. Kinderen met ouders en zelfs grootouders wachten geduldig tot de winkel opengaat in de hoop een Wii te kunnen bemachtigen. Nee, dit is niet zeven maanden geleden op de dag van de launch, dit was vorige week! Al die tijd na de release is de vraag naar de nieuwe console van Nintendo nog zo groot dat ze vrijwel niet aan de vraag kunnen voldoen. Ja, er zijn genoeg consoles, maar meestal moeten kopers heel de stad afbellen, en New York is een grote stad, en dan nog lukt het niet altijd voor de retailprijs van $250.

In april gaf directeur van Nintendo Satoru Iwata al aan dat er een abnormaal tekort was aan systemen en dat het bedrijf de productie flink omhoog had geschroefd om aan de vraag te kunnen voldoen. Toch blijkt dit niet genoeg te zijn, het bedrijf kan de vraag simpelweg niet aan. Een analist van Lazard Capital Markets zei er het volgende over:

"Unfortunately you can't ask a contract manufacturer to make a million a month, then 5 million,"

Inmiddels heeft Nintendo in Amerika alleen al 2,4 miljoen Wii's verkocht en het einde is nog lang niet in zicht. In het huidige fiscale jaar, dat loopt tot maart 2008, wil Nintendo wereldwijd 14 miljoen exemplaren verkocht hebben. Een ongekend aantal waar Sony niet van kan dromen. Sterker nog, zelfs Microsoft, dat een jaar voorsprong heeft, heeft het moeilijk om dit te gaan evenaren.

"You see it and you want it. Kind of like the iPhone,"

aldus Robert Marcus, wachtend in de rij met zijn vrouw en drie kinderen, in de hoop een Wii te kunnen aanschaffen.