De PC van een gemiddelde Steam gebruiker

STEAM zal de meeste PC-gamers niet onbekend zijn. Dit systeem dat zowel fungeert als het online-systeem voor de games van developer Valve (Half-Life, Counter Strike) als digitale winkel voor steeds meer games heeft een groot aantal gebruikers. Onder al deze gebruikers kijkt men automatisch naar wat voor PC men nou eigenlijk heeft, de resultaten van de laatste survey zijn weer binnen. De populairste videokaart, nVidia's GeForce 6600 serie heeft een marktaandeel van 7,8% onder STEAM gebruikers gevolgd door de GeForce 7600 serie (7,1%). De eerste videokaart van concurrent ATI vinden we op de vierde plek pas terug, de ATI Radeon 9600 serie wordt door zo'n 4.7% van de STEAM gebruikers gebruikt.

Duidelijk is het hier dat men vooral de midrange aanschaft, de x600 series bij zowel nVidia als ATi bedienen hoofdzakelijk het segment van videokaart tussen de 100 en 200 euro. Toch zien we dat er ook succes is voor specifieke high-end series. Zo heeft 3,65% van de STEAM-gebruikers een videokaart uit nVidia's vrij recente GeForce 8800-serie, iets wat verklaard kan worden door het uitblijven van concurrentie door ATI tot vorige maand. Deze nieuwe kaarten hebben tevens ondersteuning voor DirectX 10, waar enkel gebruikt kan worden in combinatie met een ondersteunende game en Windows Vista. Deze combinatie blijkt echter nog niet aangeslagen te zijn daar slechts 1,3% van alle gebruikers een DirectX 10 videokaart in combinatie met Vista gebruikt.

Qua processorsnelheid zitten de STEAM gebruikers zo tussen 1.7GHz en 2.3 GHZ voor AMD processors (23%) en 2.3 tot 3.3 GHz (34%) voor de Intel processors. Verder is opmerkelijk dat Microsofts nieuwste besturingssysteem, Windows Vista, al een marktaandeel onder STEAM-gebruikers van 5,56% heeft weten te veroveren sinds de lancering ervan eind januari.

De rest van de uitslagen is te lezen op de STEAM site.


Counter Strike: Source één van de populairste online games ter wereld, enkel te spelen via STEAM