Ziektes genezen met de PlayStation 3

Sony heeft bekend gemaakt dat de het programma Folding@home binnenkort beschikbaar zal komen op de PS3. Dit programma zal de processor-kracht van de PS3 gebruiken om data te analyseren.

Folding@home wil op deze manier verschillende ziektes bestrijden en omdat veel computers (en dadelijk dus ook PS3-consoles) dit programma zullen draaien kun je dit zien als een soort Supercomputer. Deze techniek wordt al jaren toegepast, bijvoorbeeld ook om buitenaards leven op te sporen (SETI).

Ziektes zoals Alzheimer, kanker en Parkinson worden mede veroorzaakt door proteinen die de verkeerde kant 'opvouwen'. Dit proces is erg ingewikkeld en niet zomaar te simuleren. Met dit programma hebben de onderzoekers dus een soort van supercomputer tot hun beschikking, en de eerste simulaties zijn al gedaan sinds de lancering van het programma in 2000 voor de PC.

Nu zal dit programma dus ook naar de PS3 komen en als er twee miljoen PS3-bezitters het programma zullen gebruiken dan zal het simuleren nog sneller gaan. Wat vroeger jaren duurde zal dan binnen een paar maaden gebeurd zijn.

Het programma zal in de update van maart zitten en de user kan het programma zelf starten of automatisch laten starten wanneer de PS3 niks staat te doen (maar dus wel aanstaat, en online is). Tijdens het simuleren zie je mooie plaatjes van de proteinen, en hier kun je ook een beetje mee spelen. Zo kun je inzoomen en draaien om de proteinen eens goed te bekijken. Het is ook mogelijk om groepen op te zetten, en te kijken wie de meeste simulaties heeft uitgevoerd. Op deze manier zit er toch een soort van competitie in dit programma.