Gates haalt uit naar Sony en Nintendo

Bill Gates heeft zwaar uitgehaald naar Sony en Nintendo bij de CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas.

Hij begon met zijn speech door toe te geven dat er fouten waren gemaakt bij de launch van de originele Xbox, zo stelt hij dat de Xbox een half jaar te laat uit kwam, te groot was en dat Xbox niet de beste spellen had te bieden.
Daartegen stelde hij dat de Xbox 360 strategie een groot succes is waarin ze wel de eerste waren, het grootste spelaanbod hadden en een kleine en relatief goedkope console aanboden. Het directe doel van de strategie was om de plaats van Sony in te nemen als marktleider, en Gates suggereerde dat dat nu ook het geval is.

In dezelfde speech gaf Gates kritiek op Nintendo's strategie voor de Wii. Zo stelde hij dat de Wii een "gelimiteerde" game ervaring brengt. Ook zei hij dat op het gebied van online gaming men niet bij de Wii moet zijn, omdat de Xbox 360 de enige is die online echt iets te bieden heeft. Als klap op de vuurpijl zei Gates dat als een gamer vooruitgang wil zien deze bij de Xbox 360 moet zijn, en zeker niet bij de Wii.

Ook Sony moest het ontgelden. Hierbij koos Gates duidelijk voor de aanval op de hardware van de PS3. Zo bekritiseerde hij de ontwikkeling van de Cell processor en stelde hij dat de launchtitels van de PS3 er niet beter uit zullen zien dan huidige Xbox 360 spellen. Ook betwiste hij dat Sony een voorsprong heeft door ontwikkelaars de mogelijkheid te bieden om spellen te ontwikkelen met een resolutie van 1080p. Hierover zei hij kort: "Vraag dat maar aan de game ontwikkelaars"