Kleine overwinning voor Jack Thompson

Onkruid vergaat niet, dus zo nu en dan komt games-letselschadeadvocaat Jack Thompson weer in het nieuws. En deze keer niet omdat hij zichzelf weer voor paal heeft gezet door een rare uitspraak of actie, de beste man heeft eens een keer een kleine overwinning geboekt in de rechtszaal.

De rechtszaak in kwestie wordt door Jack Thompson in Florida gevoerd. De tegenpartij zijn advocaten van uitgever Take-Two Interactive (Grand Theft Auto) en de grote winkelketens Gamestop en Wal Mart. De inzet is een gerechtelijke uitspraak of videogames schadelijk zijn voor jongeren.

In plaats van Jack Thompson hard uit te lachen en naar huis te sturen zoals meestal gebeurt, heeft de rechter Take-Two deze keer opgedragen hem een volledig speelbare versie van Rockstars nieuwe game Bully (in Europa bekend als Canis Canem Edit) te tonen zodat hij kan bepalen of de claim van de eisende partij terecht is. De game zal overigens niet door de rechter zelf worden gespeeld maar door medewerkers van Take-Two Interactive.

Om deze overwinning kenbaar te maken stuurde Thompson meteen een e-mail naar Joystiq columnist Dennis McCauley:


"This is a huge victory against the violent video game industry, regardless of the ultimate ruling on the injunction."

Het is onduidelijk of Thompson iets te vroeg op zijn toeter heeft geblazen. De uitslag van de rechtszaak hangt natuurlijk af van de mening van rechter Judge Friedman over het spel. Als hij de mening van Jack Thompson deelt dat het spel “gewelddadig” en “ontoelaatbaar” is, kan de verkoop van Bully aan minderjarigen in Florida verboden worden. Als hij het echter eens is met Take Two die stelt dat het spel een “snugger social commentaar geeft” en onder de vrijheid van meningsuiting valt, dan verliest Thompson zijn zoveelste rechtszaak.



Groetjes van Jack uit Florida