Oorlog tegen piraterij mondt uit in veldslag

Twee medewerkers van "der Gesellschaft zur Verfolgung von Urheberrechtsverletzungen (GVU) " hebben schaafwonden en builen opgelopen bij een aanvaring met softwarepiraten. Het handgemeen vond plaats aan de Duits-Tsjechische grens. Hier werd een lading illegale games met als bestemming schimmige Aziatische winkeltjes onderschept.

Toen ze probeerden de illegale handel in beslag te nemen ontstond het gevecht. De Tsjechische criminelen lieten niet zomaar hun handel afpakken en vielen de ambtenaren aan, waardoor de ambtenaren gewond raakten. Hierbij werd geen gebruik gemaakt van wapens, de criminelen moesten het hebben van hun ninja-skills.

Ondanks dit opstootje werden er in de gehele actie, die op meerdere plekken werd uitgevoerd, zo'n 50.000 illegale kopien in beslag genomen. Volgens Joachum Tielke, voorzitter van de GVU, gaat het hier om georganiseerde misdaad: "Die Vorkommnisse der letzten Wochen haben uns in unserer Annahme bestätigt, dass wir es bei den Anbietern auf einigen Grenzmärkten mit Strukturen organisierter Kriminalität zu tun haben, die auch vor der Anwendung körperlicher Gewalt nicht zurückschrecken, wenn sie die Früchte ihres illegalen Treibens durch den Zugriff staatlicher Stellen gefährdet sehen".

Het bovenstaande komt vrij vertaald op het volgende neer: De gebeurtenissen van de afgelopen weken hebben ons in onze overtuiging bevestigd dat we hier met georganiseerde misdaad te maken hebben die het gebruik van geweld niet schuwen om hun handel te beschermen.