Gamen goed voor je carrière

Velen van ons zijn sporthelden. Van de beste centre van de NBA tot de superspits van Oranje en zelfs de gehele olympische spelen doen wij gamers niet moeilijk over.

Helaas gaat al die sportieve glorie verloren zodra we de console of PC uitschakelen. Maar niet voor Brad Coleman, die jarenlang verslaafd was aan racegames.

Het stuurwieltje, beeldscherm en bureau heeft hij namelijk ingeruild voor een NASCAR racing contract. Als een kleine kleuter racede hij het winkelcentrum in Houston rond met een afstandbedienbare race-auto, later ging hij over op videogames.

"It all started out on the NASCAR video games," Coleman said. "When I was a little kid, I knew all the NASCAR tracks like the back of my hand. That helps me now."

De vastbeslotenheid van Coleman kon zelfs niet door de tragische dood van coureur Earnhardt afgeremd worden. Earnhardt verongelukte in de laatste ronde van de Daytona 500 race van 2001.

Zijn vader besloot om hem mee te nemen naar een kart-centrum, waar hij zijn race-fascinatie in de praktijk kon brengen. Profesioneel karter Price Cobb was toevallig die dag aanwezig, en na vijf minuten op de baan vroeg hij of zijn zoon in een competitie racede.
De volgende dag kreeg hij een uitnodiging om met Cobbs team mee gaan tijdens de zomer. Na die zomer ging Coleman profesioneel karten, en won 64 races in drie verschillende karts. Hiermee verdiende hij z'n race-licentie op z'n 14e. Hij werd ook benoemd tot Rookie of the Year door de organisatie van de Fran-Am Pro Formula Series.

Nu, vier jaar later mag hij voor een professioneel NASCAR-team racen, en door z'n video-games kent hij elke baan uit z'n hoofd, welke snelheid ideaal is voor welke bocht, welke versnelling, waar je wel en waar je niet in kan halen.

Sommigen geloven niet dat Brad dit lang vol kan houden, dat coureurs niet uit gamers kunnen voortkomen. Ondertussen leert Brad om met sponsors om te gaan, hoe een auto afgesteld kan worden en welke aanpassingen welke effecten hebben.
En als hij niet op het circuit te vinden is, zit hij ergens met z'n iPod aan een racegame op z'n Xbox te spelen.