Nieuwe overwinning Jack Thompson

Jack Thompson, de advocaat die een kruistocht tegen gewelddadige videogames heeft ingezet, heeft een nieuwe overwinning binnen weten te slepen. Na de staat Minnesota heeft nu Louisiana een wet aangenomen die het strafbaar maakt om een gewelddadige game aan minderjarigen te verkopen.

De wet stelt het volgende:


if an average person would consider that it appeals to the minor's morbid interest in violence; if the game depicts violence in a manner patently offensive to prevailing standards; and if it lacks serious literary, artistic, political or scientific value for minors.

Genoeg ruimte voor vrije interpretatie dus. Retailers die deze wet schenden kunnen een boete tot $2000 tegemoet zien en een gevangenisstraf van maximaal 12 maanden.

De wet is unaniem aangenomen door de Senaat van de staat Louisiana, en moet alleen nog ondertekend worden door Gouverneur Kathleen Blanco, wat zeer waarschijnlijk lijkt.

Net als in Minnesota zal de Entertainment Software Association een rechtszaak aanspannen tegen deze wet.

In New York heeft Hillary Clinton ondertussen gepleit voor een gedegen wetenschappelijk onderzoek naar de invloeden van elektronische entertainment op kinderen. Zij stelt dat de hoeveelheid media waar kinderen heden ten dage aan bloot staan ongekend is, en zij wil graag feiten en bewijs zien, voordat er ondoordachte acties ondernomen worden.

Clinton heeft een wetsvoorstel mede ontworpen, waarin de ESRB-rating (een soort kijkwijzer, maar dan in de VS) bepaalt of een persoon een game mag kopen of niet. Dit is beter te handhaven dan de wetten in Minnesota en Louisiana, aangezien er geen ruimte voor interpretatie is. Ook bij dit wetsvoorstel is de retailer verantwoordelijk.

Wat er gebeurt met meerderjarigen die een gewelddadige game kopen, en vervolgens aan een minderjarige geven, is nog onbekend.

Clinton heeft onlangs een media guide voor ouders uitgebracht, waarin uitgelegd wordt wat de ESRB-rating precies inhoudt, wat het betekent, en hoe de parental control in verschillende electronische apparaten ingeschakeld kan worden.
"Obviously parents are on the front line, but a lot of them need help," zei Clinton.

De hele hetze rond gewelddadige videogames begon met Carmageddon, maar verergerde na de tragische schietpartij op Columbine High School. Jack Thompson wees direct het spel Grand Theft Auto aan als schuldige.
Sindsdien grijpt Jack Thompson elke mogelijkheid aan om gewelddadige videogames in het nieuws te brengen, iets wat de verkoopcijfers van deze games alleen maar ten goede komt.

Waarschijnlijk werkt de methode die Hillary Clinton propageert toch beter.