Gamen onderdeel Olympische Spelen 2008?

Ted Owen, directeur van de Global Gaming League (GGL), een media-bedrijf dat zich richt op 'lifestyle and culture of gaming', is in gesprek met de Chinese overheid om video games als demonstratie-sport op te nemen op de Olympische Spelen in Beijing. Volgens hem is de overheid zeker geïnteresseerd. Hij vindt China bij uitstek geschikt voor het debuut van de nieuwe sport omdat gamen zo'n belangrijke rol speelt in de Aziatische cultuur. "Gaming is elevated to a pastime in Asia. This is the natural place for an exhibition Olympic video game tournament to occur. If we get Chinese approval to do this and we present it to the IOC, it would be very unlikely to me that the IOC wouldn't consider that. The only reason they haven't done an exhibition sport in the past several years is no one has brought a good one to them."

Zijn redenatie is, dat er steeds minder mensen naar de Olympische Spelen kijken. Om de jongere generatie aan te spreken (en zo meer geld in het laatje te brengen) moet je nieuwe sporten toevoegen. "They did it with snowboarding - and look how the popularity of that has surged in the Games. Video games deserve to be seen as a non-traditional sport. ... They would bring something to the Games that [that age group] engages in and everyone understands."

Gamen vergt dan niet veel van de deelnemers op het fysieke vlak, er is wel een enorm goede hand-oog coordinatie vereist - volgens sommigen net zo veel als bij golf en tennis. De kans dat het gaat lukken is overigens gering. Er zijn al sinds 1992 geen demonstratie-sporten meer geweest. Bovendien is het IOC juist een groot voorstander van activiteiten om kinderen minder tijd achter beeldschermen te laten doorbrengen. Ed Hula, redacteur en oprichter van de Olympische nieuwsbrief Around the Rings: "[Lobbying for] video gaming would be like asking the IOC to approve power smoking."

Een bijkomend probleem is dat gamen nog niet erkend is door het IOC. Sporten als biljart, bridge, schaken en touwtrekken zijn dat wel, en liggen daarmee een stapje voor op de weg naar een echte Olympische sport. Mocht de Chinese regering 'ja' zeggen, en het IOC 'nee', dan wil Owen in gelegenheden vlakbij de officiële stadions wedstrijden organiseren om iedereen de kans te geven om te kijken naar de besten, in welke tak van sport dan ook.