Geen Dolby Digital voor de Wii

De officiële hardware documentatie die geleverd wordt aan Wii-ontwikkelaars heeft bevestigd wat sommige audiofanaten al vreesden, de Wii zal geen Dolby Digital surround sound ondersteunen. Dit is geen gevolg van een gebrek aan rekenkracht, maar door het feit dat de Wii geen optische uitgang heeft.

De officiële documenten lezen “No digital output supported”. Dat is klare taal, en zal dus betekenen dat de Wii ongeveer de zelfde audio mogelijkheden zal hebben als zijn voorganger. Er is een audio/video aansluiting aanwezig waar meerdere typen kabels op kunnen worden aangesloten, composiet, S-video of component audio/video is mogelijk.

Op de E3 maakten alle draaiende spellen gebruik van Dolby Pro Logic II, dezelfde standaard die door het broertje GameCube wordt gebruikt. DPLII gebruikt een matrix systeem om 5.1 surround te encoderen op stereo geluid, en veel game studio’s zijn er in geslaagd om er toch een goed ruimtelijk geluid mee te maken.

Het moet worden benadrukt dat dit nog steeds niet de definitieve hardware is, dus er is nog een klein kansje dat er alsnog Dolby Digital functionaliteit wordt toegevoegd. Hoewel de officiële documenten zeker weinig hoop geven.