Video games krijgen een science fiction award?

Dat videogames telkens meer erkenning krijgen als interactief medium, dat is niks nieuws. Dit jaar zal ook de Hugo Awards, een prestigeuze prijs voor alles wat science fiction is, een award uitreiken voor "Best Interactive Video Game".

De Hugo Awards, vernoemd naar Hugo Gernsback, bestaan al sinds 1953. De awards zijn opgericht en toegekend tijdens het 11de World Science Fiction Convention (WSFC). Bezoekers konden hun voorkeur opgeven voor wat zij de beste prestaties vonden op het gebied van science fiction.

Volgens organisator Craig Miller, hoeven games niet per se te gaan over science fiction onderwerpen. "Games zijn de ontwikkeling van interactieve media en daarmee science fiction op zich. Dat is voor ons de reden geweest om deze nieuwe award in te stellen".

Er zijn in de loop der jaren meerdere categorieën toegevoegd aan de Hugo Awards en weer verwijderd wegens het ontbreken van interesse bij de bezoekers. Of de "Best Interactive Video Game" award zal blijven bestaan is dus nog niet duidelijk.

De Hugo Awards worden in augustus bekend gemaakt op de 64ste World Science Fiction Convention.




De Hugo Award