Sega en Disney aangeklaagd vanwege 'Ollie'

De 42-jarige Alan Gelfand (bijnaam "Ollie") heeft Sega en Disney aangeklaagd omdat ze het woord "Ollie" gebruiken om een bepaalde skateboard-move aan te duiden. Hij heeft die move als eerste bedacht en vindt dat de bedrijven zijn 'merkrecht' schenden. Alan eist meer dan 20 miljoen dollar schadevergoeding.

Het gaat hierbij om de arcadekast-game Ollie King van Sega en het consolespel Disney's Extreme Skate Adventure. Alans commentaar: "I'm just a skateboarder. I'm not a huge, mega corporation ... yet."

Alan bedacht de stunt al in 1976. Het gaat om een sprong die uitgevoerd wordt door de voet op het achtereind van de skateboard te drukken. De move behoort inmiddels tot het repertoire van vele skateboarders, al hebben de meesten geen idee wie Alan Gelfand is. Scott Schlesinger, een van Alans advocaten, zei er nog het volgende over: "You can't use someone's name without paying him. This is the guy's identity. This is who he is." Alan Gelfand is eigenaar van een skateboard-park genaamd Olliewood.



(copyright foto Alan 'Ollie' Gelfand - Alan 'Ollie' Gelfand)