Microsoft verliest 126 dollar per verkochte console

Op de website Businessweek hebben ze de inhoud van de Xbox 360 bekeken en de analist Crotty van iSupply heeft geschat wat de kosten hiervan zijn. De versie met de Xbox 360 bevat ongeveer voor 470 dollar aan onderdelen, wat betekent dat ze 71 dollar verlies maken op de console alleen. In het luxe pakket zitten ook nog eens een draadloze controller, kabels, voeding, afstandsbediening en deze onderdelen kosten bij elkaar ongeveer 55 dollar. Dit komt in totaal op 126 dollar verlies per verkochte console.

Tijdens het schatten van de kosten voor de onderdelen is rekening gehouden met de eventuele korting die Microsoft heeft op de verschillende onderdelen. Microsoft leed ook al verlies bij de launch van de eerste Xbox, deze kostte Microsoft namelijk 323 dollar, maar werd verkocht voor 299 dollar. De verwachting is dat de Xbox 360 ergens volgend jaar een break-even point zal bereiken en vanaf 2007 zal er winst gemaakt worden op de console.

De meeste kosten komen van de GPU van ATI, deze kost namelijk 141 dollar. De CPU die ontwikkeld is door IBM kost 106 dollar, het RAM-geheugen komt van Samsung en kost 65 dollar en de harddrive kost Microsoft 53 dollar. De verwachting is dat vooral de prijzen van de processoren en geheugen op de GPU de komende tijd met 50 dollar zullen dalen, waardoor ze nog maar 76 dollar verwijderd zijn van het break-even point.

IBM heeft ook meegeholpen aan de Cell-processor voor de PS3 en de verwachting is dat de prijs hiervan nog hoger komt te liggen, mede door het complexe ontwerp van de CPU. De prijs van de Cell-CPU zal waarschijnlijk 50% hoger komen te liggen dan de Xbox-CPU en de prijs van de Cell-CPU zal langzamer dalen vanwege de complexiteit.