PlayStation 3 $399 bij launch?

Financieel experts bij Merrill Lynch Japan verwachten dat Sony de PlayStation 3 voor 399 dollar in de schappen zal leggen. De kostprijs van een unit zal echter ergens rond de 490 dollar liggen en dat betekent dat Sony per unit meer dan 100 dollar verlies zal lijden. In het eerste jaar verwachten de experts dan ook een verlies van 1,18 miljard dollar.

De nieuwe Cell-chip, de Blu-Ray drive en de RSX grafisch processor nemen met ieder 101 dollar het grootste gedeelte van de kostprijs in zoals die verwacht wordt door Merill Lynch.

Ook de PlayStation 2 leed het eerste jaar een verlies van 460 miljoen dollar maar kwam het jaar daarna alweer uit de rode cijfers met een winst van 760 miljoen dollar. De Xbox heeft daarentegen tot nu toe altijd verlies geleden.

Van de Xbox 360 wordt tot nu toe een launchprijs van 299 dollar verwacht waar Microsoft per unit 80 tot 100 dollar verlies op zal lijden. Mocht deze de prijs van zijn console gaan drukken en Sony gaat mee, dan kan Sony tegen een verlies van 1,8 miljard dollar voor het tweede jaar opkijken.

Ken Kutaragi, hoofd van Sony Computer Entertainment, liet laatst in een Japans blad al doorschemeren dat de PlayStation 3 wellicht een hogere prijs zal meekrijgen dan de Xbox 360:

"[...]
Whether consumers think a product is expensive or cheap all depends on the balance between its appeal and price," he told the magazine. "Our ideal [for PS3] is for consumers to think to themselves, 'OK, I'll work more hours and buy it.' We want people to feel that they want it, no matter what.
[...]"


Kutaragi trok een vergelijking met de PSP die duurder was dan de GBA maar toch beter verkocht. De vergelijking met de DS, die goedkoper is maar beter verkoopt, liet Kutaragi achterwege.