Hardwarecrisis verergert met ook tekort aan Xboxen

We meldden al eerder dat Sony op het moment grote tekorten heeft aan PS2-hardware in Europa. Ook Microsoft lijkt nu bereid toe te geven dat het in de problemen zit met het nieuws dat er geen nieuwe Xbox-hardware meer beschikbaar zal worden gesteld aan de detailhandel voor het einde van het jaar. Waar Sony Antonov-vliegtuigen gecharterd heeft om nieuwe voorraden aan te voeren, daar stelt Microsoft dat al haar mogelijkheden uitgeput zijn: “Er is geen enkel vliegtuig dat ik ergens heen kan sturen – we hebben alles gedaan dat binnen onze mogelijkheden ligt,” aldus Neil Thompson, algemeen directeur van Microsoft UK. “Het marktaandeel is ongelofelijk – de vraag is veel groter dan verwacht. Het is zo teleurstellend, aangezien ik graag aan de vraag zou willen voldoen. Alles is erop gericht om zo snel en veel mogelijk nieuwe producten te leveren.”

Op de vraag of dit te wijten is aan slechte planning is, stelde Thompson dat dit niet het geval was. In plaats daarvan gaf hij de extra vraag die ontstond vanwege het tekort aan PS2’s de schuld: “We hebben wel degelijk vooruit gepland door diverse intitiatieven op te zetten. We hadden er echter niet op gerekend dat er een tekort aan PS2’s zou zijn, wat een grote impact had op onze verkopen.” In januari zal er weer een normale beschikbaarheid zijn van Xbox’en, met als onaangenaam detail dat de Crystal-versie niet meer gemaakt wordt en dat weer overgestapt zal worden op de klassieke zwarte versie: “We gaan gewoon weer terug naar zwart bij het op peil brengen van de voorraad. Of we weer ooit naar een Crystal-versie zullen kijken – dat zullen we wel zien.”

Terwijl speciaal ingevlogen PS2’s de verkopen vorige week met 900% deden stijgen, blijken winkelketens als Argos en Dixons overgegaan te zijn op het verlagen van de softwareprijzen om toch nog iets te verdienen. Daarnaast daalde de aandelenkoers van winkelketen GAME, terwijl analisten hun zorgen uitspraken over de hele situatie. Een industrie-insider stelt: “Sommigen van ons kunnen failliet gaan als gevolg van deze nachtmerrie.”