China verbiedt voetbalspel

De Chinese regering heeft het spelen van het voetbalspel "Soccer Manager 2005" verboden omdat er enkele landen in voorkomen die zij niet als zelfstandige staten heeft erkend. In het spel worden Taiwan, Hong Kong, Macau en Tibet als landen aangeduid en dat accepteert de Chinese regering niet.

Volgens het pers-agentschap Xinhua is het spel in overtreding vanwege de volgende zaken: "[it] harmed China's sovereignty and territorial integrity and violated Chinese law". Het spel is ook wel bekend onder de naam "Champion Soccer Manager 2005". Het is niet bekend wie de maker is, het spel is nog niet uit in China. Websites die het spel ter download aanbieden kunnen een boete tot 900 euro verwachten, internetcafés die het hun klanten niet onmogelijk maken om het spel te downloaden, te installeren of te spelen kunnen een boete van 1350 euro verwachten.

Taiwan heeft al 55 jaar een eigen regering, maar de Chinese overheid beschouwt het eiland nog steeds als een rebelse provincie en zal desnoods met geweld een hereniging afdwingen. Hong Kong en Macau zijn voormalige koloniën (van respectievelijk Groot-Brittannië en Portugal) die nu weer onder Chinese heerschappij vallen. Het Chinese leger viel in de jaren '50 Tibet binnen. Grote delen werden ingelijfd bij China. In het spel wordt dit gebied "Chinese Tibet" genoemd.