Gamen met je gedachten

In een onderzoek naar verbeterde communicatie hebben twee patiënten in het ziekenhuis van Madison, Wisconsin het voor elkaar gekregen een computer cursor te controleren dankzij geïmplanteerde elektroden in hun hoofd. Ze hoefden alleen maar aan het spel te denken en ze konden spelen.

"Het was net een gevecht tussen de computer en mijn innerlijke 'computer'. Soms werd me verteld dat het experiment voor vandaag was afgelopen, maar ik wilde blijven spelen", aldus de 36 jarige Chandra Malmquist, één van de twee patiënten.

Dit resultaalt geeft erg veel verwachtingen voor de toekomst. Men hoopt in latere stadia gehandicapten de mogelijkheid te bieden via denkvermogen hun computer te gebruiken, email te checken en protheses te kunnen bedienen.

Mevrouw Malmquist verklaarde dat ze behoorlijk bedreven aan het worden was in een variant van Pong waarin ze een cursor naar een batje moest brengen. "Het meest effectief was als ik aan schreeuwen dacht. Elke dag werd ik beter in het spelletje".

Malmquist, moeder van twee kinderen, stemde in met het experiment, omdat ze al gepland was voor een hersenoperatie. Toen bleek dat ze een tumor had kreeg ze geregeld ongecontroleerde aanvallen.

Onderdeel van het experiment/operatie was een incisie van 2 bij 3 inch in haar schedel waar elektroden aan haar hersens gekoppeld werden. De operatie verliep voorspoedig en ze had geen last meer van aanvallen.

De tweede patiënt, een man uit Wisconsin, onderging de operatie een maand geleden. Ook hij was in staat de cursor met gedachten te bewegen.

"Gewoon door te proberen kwam de patiënt er zelf achter hoe hij de cursor kon manipuleren", sprak Charles Garell, chief of neurosurgery in het VA Hospital in Madison.

Men verwacht dat zogenaamde "brain-machine interface" technologie er snel zal zijn.


Zou het er zo uit komen te zien?