Medicijnen via het Internet 'geen goed idee'

Wie geneesmiddelen bestelt via het internet komt vaak bedrogen uit. Dit kwam gisteren naar voren in een onderzoek van de Consumentenbond naar online medicijnhandel.

Het gaat vaak om 'schaamtemiddelen' zoals Viagra, afslankmiddelen, maar ook slaappillen, kalmeringsmiddelen en antidepressiva. Mensen schamen zich er namelijk voor deze via de reguliere weg, via hun huisarts of apotheker, te verkrijgen en zoeken toevlucht tot het anonieme internet.

Voor het onderzoek van de Consumentenbond werden medicijnen via het internet besteld. Van de 82 bestellingen werden er uiteindelijk 47 geleverd. Veel medicijnen bleken niet in orde te zijn. Er zaten gevaarlijke stoffen in die er niet in behoorden te zitten, maar ook week bij sommige medicijnen de hoeveelheid werkzame stof met meer dan tien procent af van wat er benodigd was.

Naast het risico betaalde producten niet geleverd te zien, zet de consument door een bestelling te plaatsen dus in feite ook zijn of haar leven op het spel. In 2007 alleen al onderschepte de douane aan de Europese grenzen vier miljoen medicijnen die niet in orde waren. De conclusie van de Consumentenbond was dan ook dat zulke praktijken 'Russische roulette' zijn.

Het ministerie van Volksgezondheid erkent het probleem en financierde mee aan het onderzoek. In het voorjaar zal het ministerie een grootse campagne opzetten om mensen alert te maken op de risico's die gepaard gaan met het bestellen van medicijnen via het internet.

De Inspectie voor de Volksgezondheid hoopt dat de consument ophoudt met het online bestellen van medicijnen, want zo zeggen zij 'dan stort de markt vanzelf in'.