Dales en AT5 voor Raad Journalistiek

Vandaag hield de Raad voor de Journalistiek zitting in de zaak die de voormalige Amsterdamse wethouder Dales heeft aangespannen tegen televisiezender AT5. AT5 had in een uitzending gesteld dat Dales ten tijde van de discussie in de Gemeenteraad in 2001 over het al dan niet aanleggen van de Noord/Zuidlijn belangrijke stukken had achtergehouden. AT5 had dat in de uitzending een "politieke doodzonde" genoemd. Dales voelde zich door die uitzending aangetast in zijn goede naam, en belemmerd in zijn werkzaamheden.

Dales’ advocaat stelde dat de uitzending tendentieus en oncontroleerbaar was, temeer omdat AT5 de bewijsstukken niet wilde laten zien. Verder was aan de heer Dales geen serieuze gelegenheid tot wederhoor gegeven, aldus de advocaat.

AT5 stelde in zijn verweer dat het niet of onjuist inlichten van een parlementair orgaan wel degelijk een politieke doodzonde is, hetgeen in de uitzending door een politicoloog werd bevestigd. In verband met de beloofde bronbescherming kan AT5 de bewijsstukken niet tonen, maar diverse bronnen hebben aan AT5 het bestaan van die stukken bevestigd. AT5 was wel bereid, de stukken onder strikte geheimhouding aan de Raad voor de Journalistiek te laten zien, maar daar ging de raad niet op in omdat zij niet in staat is, in één oogopslag de waarde en betrouwbaarheid van die stukken te beoordelen.

Het argument dat aan Dales geen wederhoor was gegund, werd door AT5 weerlegd: Dales had in een telefoongesprek, voorafgaand aan de uitzending, waarin hij met de beschuldiging van het achterhouden van informatie werd geconfronteerd, gezegd dat hij op verzoek van het stadhuis op geen enkele beschuldiging meer wilde reageren. Daarmee heeft Dales zelf zijn recht op wederhoor terzijde geschoven, aldus AT5.

De Raad voor de Journalistiek doet wegens spoedeisend belang binnen vier weken uitspraak.

Volgens FOK!-columnist Driek Oplopers is het klip en klaar dat Dales de waarheid heeft verzwegen.

Submitter:  Bron: FOK!