G20 gaat wereldeconomie leiden

De wereldeconomie zal voortaan worden gecoördineerd door de G20, de twintig belangrijkste economieën ter wereld. De groep neemt die rol over van de G8, het overleg van de zeven grootste industrielanden en Rusland. Dat heeft het Witte Huis gisteravond (lokale tijd) bekendgemaakt op de G20-top in het Amerikaanse Pittsburgh.

Het akkoord betekent volgens de zakenkrant The Wall Street Journal niet het einde van de G8-toppen. Die ontmoetingen worden ook in de toekomst gehouden, maar zouden dan alleen gaan over zaken die voor de deelnemende landen van direct belang zijn, zoals internationale veiligheid.

De nieuwe taak van de G20 was een geesteskind van opkomende economieën als Brazilië, China en India. Die voelen zich tekortgedaan omdat ze niet bij de G8 horen.

De regeringsleiders op de G20-top werden het in Pittsburgh ook eens over een aanpassing van de stemverdeling binnen het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daardoor krijgen opkomende economieën meer te zeggen, aldus de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, en de Europees Commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken).

G20 gaat voortaan de wereldeconomie leiden  (foto: ANP)