Nederland herdenkt sterfdag André Hazes

Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat André Hazes op 53-jarige leeftijd overleed aan een hartstilstand. In het hele land wordt de sterfdag van de legendarische Amsterdamse volkszanger herdacht. Zo brengt TNT Post een postzegelboekje uit met negen zegels en nooit eerder gepubliceerde foto’s. Hazes' kinderen Roxeanne en André Jr. krijgen de eerste exemplaren overhandigd. Dat gebeurt in de Koninklijke Loge van de Amsterdam ArenA, waar op 27 september 2004 circa 50.000 fans afscheid namen van Hazes.

Het themakanaal van de TROS, Sterren.nl, staat de hele dag in het teken van de zanger met onder meer een Hazes Top 50. De uitzending wordt gepresenteerd door Roxeanne en André Jr. Zij doen dat vanaf een boot op de Vinkeveense plassen en varen zo langs hun vroegere huis.

Het NCRV-programma Man Bijt Hond gaat op zijn beurt op bezoek bij het Leidse medium Bep Monfils, dat contact zal proberen te leggen met Hazes. Fans van de zanger kunnen 's avonds onder meer terecht in de Amsterdamse discotheek The Power Zone, waar een speciale Hazes-avond op het programma staat.

André Hazes werd bekend met nummers als Eenzame kerst, De vlieger, Een beetje verliefd en De glimlach van een kind. In 1999 kende zijn carrière een enorme opleving dankzij de bioscoopdocumentaire Zij gelooft in mij, van regisseur John Appel. Hij liet vooral de weemoedige Hazes zien, tot lichte teleurstelling van de zanger zelf, die vond dat hij toch ook een heel vrolijke vent was. "Je kan enorm met mij lachen".


vijf jaar na André Hazes  (foto: DAG)