Honduras 'valt ambassade BraziliŽ niet aan'

De zittende regering van Honduras zegt geen plannen te hebben om de Braziliaanse ambassade, waar oud-president Manuel Zelaya zich bevindt, te bestormen. Dat heeft een hoge regeringsfunctionaris gisteravond gezegd in een verklaring die werd uitgezonden op de nationale televisie- en radiozenders.

Hondurese militairen en agenten hadden gisteren het ambassadegebouw in de hoofdstad Tegucigalpa omsingeld. Ongeveer vierduizend demonstranten in de omgeving werden weggejaagd. Zelaya zei dat de politie een aanval voorbereidde.

Zelaya keerde eergisteravond verrassend terug naar Honduras. Eind juni was hij afgezet en verdreven door zijn tegenstanders. Die staatsgreep is door geen enkel land erkend. Zelaya wil weer terugkeren als president, maar de nieuwe machthebbers weigeren dat. Ze hebben van de Braziliaanse regering de uitlevering van Zelaya geeïst.

De zittende president van Honduras, Roberto Micheletti, is bereid te praten met Zelaya. Micheletti stelt wel als voorwaarde dat Zelaya zich neerlegt bij de uitkomst van presidentsverkiezingen die op 29 november moeten worden gehouden.

"Wij vallen niet aan!"  (foto: ANP)