Gamende politie gefilmd tijdens inval

In maart dit jaar deed een enorme politiemacht een inval in het huis van een 43-jarige drugsdealer in de buurt van Lakeland in de Amerikaanse staat Florida. Tijdens de huiszoeking stuitte de politie op wapens, drugs en gestolen goederen. Maar ze vonden nog iets veel leukers: een Wii-spelcomputer.

Terwijl rechercheurs negen uur lang bezig waren om de woning overhoop te halen, waren andere agenten druk aan het bowlen op de spelcomputer van de dealer. Het huis van de crimineel was echter goed beveiligd. Zo heeft een bewakingscamera de hele actie van de agenten gefilmd. Zo is te zien hoe een politieagente met vereende krachten een bank optilt, terwijl een politieman zich juist bekommert om een mooie worp met de virtuele bowlingbal. 

Sheriff Grady Judd is woedend op zijn ondergeschikten en noemt het uitgelekte filmpje gênant. "Hoe verklaar je dat? Je kunt me niet uitleggen dat mijn ondergeschikten niet wisten dat ze niet mochten Wii'en terwijl ze bezig waren met een huiszoeking."

Rechercheurs van verschillende bureaus waren betrokken bij de huiszoeking. En allen werden ze gefilmd terwijl ze op de Wii speelden. Volgens Judd is het echter de schuld van de supervisor dat het zo uit de hand is gelopen.

"Dit bevalt me niks. Wat me nog minder bevalt, is dat de leidinggevende niet heeft gezegd dat ze de tv moesten uitzetten." In plaats van het commando te geven de tv en de spelcomputer uit te zetten, doet de chef van het politiebureau van Lakeland juist vrolijk mee met gamen.

Volgens de gegevens zijn zestien rechercheurs maar liefst negen uur bezig geweest het huis te doorzoeken. Dit alles heeft de belastingbetaler vierduizend dollar gekost. Volgens de sheriff is er geen sprake van belastinggeldverspilling, aangezien er altijd ruimte is om een beetje te ouwehoeren tijdens een dienst.

Judd meldt echter dat er een intern onderzoek gaande is naar de betrokken agenten. Naar aanleiding van de uitslag zal hij bekijken of ze disciplinair zullen worden gestraft. "Het is een schande voor de betrokken rechercheurs en een schande voor de organisatie. Maar u moet weten dat we 1.800 werknemers in dienst hebben. Niet een van hen is perfect, we maken natuurlijk allemaal fouten. Ze maakten slechts een fout", besluit hij.


"Strike!"