Ruim 100 doden door stammenstrijd Sudan

Zeker honderd mensen zijn gedood door een aanval van een gewapende militie op een dorp in het zuiden van Sudan. Dat heeft een Sudanese legerwoordvoerder vandaag laten weten.

Sudanese functionarissen repten van een strijd tussen rivaliserende stammen. Strijders van de Lou Nuer stam zouden het dorp Duk Padiet in de regio Jonglei hebben aangevallen. Dat dorp is een bolwerk van de rivaliserende Dinka-stam. In het aangevallen dorp zaten ook militairen van het Zuid-Sudanese leger (SPLA). Volgens een legerwoordvoerder kwamen zeker vijftig burgers, 28 SPLA-militairen en 23 aanvallers om. De aanvallers zouden onder meer huizen hebben verbrand en kerkgangers hebben belaagd.

Begin september zei een hoge functionaris van de Verenigde Naties dat de stammenstrijd in het zuiden van Sudan dit jaar al zeker tweeduizend levens heeft geëist. Gewelddadige roofovervallen om vee van een ander dorp of een andere stam te bemachtigen, zijn geen nieuw verschijnsel. Volgens hulpverleners worden de aanvallen wel steeds gewelddadiger.