Woning van wethouder Weert beschoten

Onbekenden hebben gisteravond rond half tien de woning van wethouder Stef Strous in Weert beschoten. In verband hiermee heeft de politie nog diezelfde avond een inval gedaan in een woning, waarbij twee verdachten zijn aangehouden. Dat liet een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Roermond vandaag weten.

De arrestanten zijn een 53-jarige en een 19-jarige man uit Weert. Justitie en politie zeggen de zaak zeer hoog op te nemen. Vijfentwintig rechercheurs en agenten onderzoeken de zaak onder leiding van twee officieren van justitie.

Bij Strous (PvdA, sociale zaken) werd eerder al een steen door de ruit gegooid en ook collega-wethouder Anton Kirkels (VVD, economie) en burgemeester Jacques Niederer zijn de afgelopen weken bedreigd. De auto van wethouder Kirkels is in brand gestoken, evenals bedrijfswagens van energiebedrijven.

Justitie onderzoekt of de aanslagen en bedreigingen van doen hebben met het oprollen van hennepplantages in Weert. Eerder werden in deze zaak drie verdachten uit Weert (23, 25 en 35 jaar) opgepakt, maar die zijn later weer vrijgelaten. Ze blijven wel verdachte, liet de woordvoerder van het OM vandaag weten.

Justitie wil niets zeggen over de schade aan de woning van wethouder Strous. In het belang van het onderzoek doet het OM verder geen mededelingen.

Burgemeester Niederer sprak in een reactie vandaag zijn "diepste afschuw en verbijstering" uit. "Het is volstrekt ontoelaatbaar dat bestuurders die hun werk doen zelfs in hun eigen woning worden belaagd. Wij blijven echter vastberaden om datgene te doen wat we moeten doen in het vervullen van onze publieke taak", aldus Niederer. Ook hij wil in het belang van het onderzoek verder niets zeggen.