Justitie VS tegen Google Books-schikking

De weerstand tegen ‘Google Books’ groeit. Ook het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt nu, vlak voor een belangrijke zitting, dat de Google Books-schikking in strijd is met het auteursrecht en antitrustwetten.

Op 7 oktober vindt een hoorzitting plaats over de Google Books Search Settlement. Justitie heeft het Gerechtshof nu formeel laten weten dat de voorgestelde regeling niet aan de wettelijke normen voldoet, meldt Webwereld.

"Dit Hof moet de regeling in zijn huidige vorm verwerpen en de partijen stimuleren om de schikking zo aan te passen dat het voldoet aan het auteursrecht en de antitrustwetten", schrijft het Amerikaanse Ministerie van Justitie.

Het nieuws komt enkele dagen nadat Google vorige week donderdag nog bekend maakte contracten te hebben afgesloten met twee andere partijen om het project, waarbij miljoenen boeken in bibliotheken worden gescand, mogelijk te maken.

Google meldde afgelopen donderdag dat meer dan twee miljoen boeken in paperbacks kunnen worden omgezet. Het stelt daarbij een deel van zijn bibliotheek beschikbaar voor On Demand Books, dat in diverse landen in boekenwinkels en bibliotheken apparaten heeft staan die de paperbacks in enkele minuten kunnen maken. Deze Espresso Book Machines zijn ook wel eens omschreven als de geldautomaten voor boeken.

Afgelopen woensdag deed Google een overname die het bedrijf moet helpen bij het scannen van de boeken. Het gaat om het bedrijfje reCaptcha, dat een technologie heeft ontwikkeld om gescande teksten gemakkelijk te doorzoeken op steekwoorden.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is niet de enige die bezwaren heeft tegen de Google Books Settlement, de schikking die het internetbedrijf in oktober 2008 trof met auteurs en uitgevers. In ruil voor een totaalbedrag van 125 miljoen dollar kreeg Google daarbij een enorme vrijheid in het scannen en aanbieden van niet meer verkrijgbare (out of print) boeken.

Google heeft eerder al moeten beloven Europese boeken, die nog steeds verkrijgbaar zijn, uit Google Books te halen, tenzij een auteur expliciet vraagt in de database te worden opgenomen.