Zeven doden na verkeerd gebruik kankermedicijn

De afgelopen twee jaar zijn zeven mensen overleden door verkeerd gebruik van het medicijn methotrexaat. Het laatste sterfgeval eerder dit jaar was een 57-jarige reumapatiënte uit Utrecht. In alle gevallen had de apotheek verzuimd te vertellen dat het middel niet dagelijks maar wekelijks mag worden ingenomen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat de apotheker van het recente sterfgeval in Utrecht voor de medische tuchtrechter brengen.

Methotrexaat wordt gebruikt door kankerpatiënten in een dagelijkse dosering. Reuma- en psoriasispatiënten krijgen het soms ook voorgeschreven als ontstekingsremmer, maar zij mogen het medicijn niet vaker dan eenmaal per week innemen. In zeker dertien gevallen hebben apothekers echter verzuimd dit aan de patiënt te vertellen. Zeven van hen zijn aan de gevolgen van overmatig gebruik bezweken; de 57-jarige reumapatiënte had elf dagen achtereen het medicijn geslikt.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt apothekers herhaaldelijk te hebben gewaarschuwd. De apothekersorganisatie KNMP adviseert artsen die methotrexaat voorschrijven de aandoening te vermelden op het recept. Ook komen er waarschuwingsstickers op de verpakking.


Zeven doden na verkeerd gebruik kankermedicijn  (foto: DAG)