Mullah Omar voorziet nederlaag tegenstanders

Mullah Omar, de leider van de Taliban in Afghanistan, heeft weer van zich doen spreken. In een verklaring op de website www.shahamat.org schrijft hij dat een 'duidelijke nederlaag'  van de internationale troepenmacht in zijn land steeds dichterbij komt, net zoals dat in het verleden gebeurde met andere 'koloniale' legers.

Omar, die in het buurland Pakistan zou verblijven, constateert verder een 'groot aantal slachtoffers en een afnemende moraal' bij de Westerse troepen. Het zou de eerste boodschap van de Taliban-leider zijn sinds 2006.

De authenticiteit van de verklaring is moeilijk vast te stellen, maar de website wordt geregeld gebruikt voor publicaties van de radicaal-islamitische beweging en een woordvoerder van de Taliban heeft bevestigd dat de boodschap afkomstig is van Mullah Omar.

De Taliban, die tot oktober 2001 de macht hadden in Afghanistan, hebben hun verzet tegen de buitenlandse troepen en de regering van president Hamid Karzai in het afgelopen jaar drastisch opgevoerd. Dit jaar zijn al meer dan 350 buitenlandse militairen om het leven gekomen in Afghanistan. De maand augustus, waarin presidentsverkiezingen werden gehouden in het Centraal-Aziatische land, was voor het leger van de Verenigde Staten de bloedigste sinds het begin van de Afghanistan-missie.


'nederlaag voor tegenstanders'  (foto: ANP)